Blog

Šta obući za trčanje po hladnom vremenu?

Koliko puta vam se desilo da po hladnom vremenu izađete na trčanje, u prvom momentu se smrznete, čim izađete, a posle par minuta trčanja prokuvate i preznojite se, potom skinete površinski sloj garderobe (naravno po preporukama sa radija ste se obukli slojevito) pa se prehladite jer vas je vjetar onako znojave produvao. U ovom tekstu nastojaćemo da vam otkrijemo nekoliko trikova koji će vam omogućiti da obezbijedite optimalnu temperaturu tokom treninga po hladnom vremenu.

Obucite helanke slobodno.

Ma koliko vam djelovalo da je trenerka bolje rešenje jer je deblja, varate se. Znoj koji je tijelo izbacilo ostaje na površini kože, vjetar koji je probio kroz tkaninu ga rashlađuje i raznosi po čitavoj površini kože i na taj način hladi čitavo tijelo, drugi dio znoja ostaje u tkanini i pri svakom pokretu se naslanja na površinu kože. Sa helankama je drugačija situacija. Znoj se ne zadržava na površini kože već prodire kroz tkaninu, napolje, a vjetar nam je u ovom slučaju saveznik, jer duvajući, uklanja vlagu sa površine tkanine. Takođe, helanke, vršeći pritisak na površinu kože ubrzavaju cirkulaciju krvi, i na taj način potpomažu tijelu da se dodatno zagrije. Najbolje je ako su u pitanju helanke koje su namijenjene za trčanje, ali mogu poslužiti i klasične. U ekstremnim situacijama, kada je previše hladno, nosite trenerku, ali preko helanki, zbog gore navedenog razloga sa odvodjenjem znoja. Preporučuje se da bude od sintetičkih materijala, jer oni bolje provode tečnosti, dok se kod pamučnih zadržavaju u tkanini.

Kao prvi sloj gornjeg dela obucite usku sportsku majicu.

Identična situacija kao i kod nošenja helanki ispod trenerke. Kod uskih sportskih majica od sintetičkih materijala, naročito poliamida, znoj se ne zadržava u tkanini već biva sproveden na spoljašnju stranu tkanine, koja nije uz tijelo, održavajući na taj način kožu suvom. Kada su žene u pitanju, preporučuje se do samog tela nositi top ili sportski brus, a preko usku sportsku majicu, koja prekriva kompletan gornji deo tijela, cijele ruke i leđa. Muškarcima je do tijela najbolja solucija, uska sportska majica, takođe produžena, kako leđa ne bi bila ogoljena pri izvođenju bilo kojeg pokreta, jer se na taj način minimalizuje mogućnost prehlade.

Obucite šuškavac otporan na vjetar.

Mnogo je važnije od debljine materijala samog šuškavca da li je vetrootporan ili nije. Prvi sloj garderobe služi za održavanje optimalne temperature tijela, i ukoliko ste se vodili prethodnim savetima, ne bi trebalo da imate problema sa tim. Šuškavac otporan na vjetar važan je da pruži spoljnu zaštitu, unutra će se tijelo samo zaštititi.

Pogledajte kolekciju odjeće na našem sajtu, odaberite sebi idealnu kombinaciju prema ovim savjetima, i nema zime.